Select Page

Suomessa on useita levy-yhtiöitä, jotka pitävät huolta maamme tähtiartisteista ja huolehtivat suojateistaan todella tarkasti. Alalla on monia vakiintuneita toimijoita, mutta runsaan viimeisen vuosikymmenen aikana on ilmaantunut uusia haastajia, jotka haluavat keskittyä tiettyyn musiikkityyliin tai tarjota uudenlaisen vaihtoehdon suurempien yhtiöiden rinnalle.

Musiikkiala on kokenut suuria muutoksia digitalisoitumisen myötä pudonneen levymyynnin johdosta, joten levy-yhtiöt ovatkin joutuneet miettimään tarkasti toimintaansa. Ne ovatkin halunneet korkeaan laatuun ja osaaviin artisteihin, jotka ovat vallanneet suomalaisten sydämet vuosi toisensa jälkeen.

Esittelemme tässä artikkelissa muutamia kotimaisia yhtiöitä, jotka ovat tunnettuja korkeatasoisista artisteistaan.

Kaiku Entertainment Oy

Kaiku Entertainment edustaa uudemman ajan suomalaista musiikki, jonka aiemmin Warner Music Finlandilla työskennellyt Pekka Ruuska perusti vuonna 2007. Se ei ole pelkästään levy-yhtiö, vaan firman alaisuudessa toimii myös musiikkikustantamo. Yrityksen listalla on monia kotimaisia ykkösartisteja, joihin lukeutuvat muun muassa iskelmäalan ykkösnimiin lukeutuva Juha Tapio, lukuisia reggae-hittejä levyttänyt Jukka Poika, tunteikkaita kappaleita laulanut Johanna Kurkela sekä pitkään musiikkimaailman huipulla vaikuttanut Laura Voutilainen.

Kaiku Songs -kirjoittajat tekevät kappaleita suojateilleen ja kyseinen lista on niin ikään vakuuttava, sillä se pitää sisällään monia musiikkimaailman konkareita. Tekijöitä ovat muun muassa Nylon Beatista tuttu Erin Anttila, viihdyttävistä sanoituksista tunnettu Vilma Alina, rap-artistina menestynyt Redrama sekä The Rasmus -yhtyeen kitaristinakin tunnettu Pauli Rantasalmi.

Rähinä Records Oy

Vuonna 2003 perustettu Rähinä Records luotiin pitkäaikaisen unelman saattelemana, kun pitkään viihdemaailman kirkkaimmalla taivaalla olleiden Kapasiteettiyksikön ja Fintelligensin jäsenet halusivat vastata itse toiminnastaan. He halusivat luoda omannäköisen konseptin, jossa he saisivat tehdä itse omia päätöksiään ja tehdä niin kuin haluavat. Yhtiön tarkoituksena on keskittyä hiphopiin ja urbaaniin musiikkiin, jota muulla alalla toimivat eivät haluaisi tarjota kuuntelijoille. Perinteisen levy-yhtiön lisäksi toimintaan kuuluu musiikkivideoita tuottava Rähinä Films sekä erilaisten tapahtumien järjestäminen.

Yhtiön artistikattaus edustaa suomalaisen hiphopin kermaa – listoilta löytyvät Fintelligens sekä sen jäsenet Elastinen ja Iso H. Muita nimiä ovat Uniikki, Brädi, Cheek, Timo Pieni Huijaus, Nelli Matula, Puhuva Kone sekä Spekti. Yritys on julkaissut olemassa olonsa aikana 42 levyä, joita on myyty yli 100 000 kappaletta.

Vaikka musiikkiala on kokenut haasteita, on Rähinä Records Oy onnistunut menestyksekkäästi kasvattamaan vuodesta toiseen liikevaihtoaan, joka oli 929 000 euroa vuonna 2015.

Warner Music Finland

Warner Music Finlandilla on pitkät perinteet Suomessa, sillä se on alun perin ollut nimeltään Musiikki-Fazer. Muutos tapahtui vuonna 1993, kun Warner Music osti pörssilistatun yhtiön ja muutti nimen yhtenäiseksi muiden toimintojen kanssa. Firma laajeni entisestään vuonna 2012, jolloin Warner Music osti myös Helsinki Music Companyn ja sulautti sen yhtiön alaisuuteen. Alan jättinä tunnettu yritys pitääkin sisällään levy-yhtiön lisäksi musiikkikustannusyhtiö Warner/Chappell Music Finland Oy:n ja useita muita alaan liittyviä toimintoja.

Warner Music Finland on saanut toiminnastaan useita arvostettuja palkintoja, kuten vuoden levy-yhtiön tittelin ja tunnustusta promootiotyöstään. Levy-yhtiön menestyksekkäimpiä nimiä historian aikana ovatkin olleet muun muassa kansainvälistä tunnustusta niittänyt Darude, ikivihreistä hiteistään tunnettu Katri Helena, teini-idoli Pikku G sekä Saksassa huippusuosion saavuttanut The Rasmus. Tällä hetkellä yhtyeen listoilta löytyvät muun muassa kansainvälistä läpimurtoa havitteleva Alma, pitkän uran tehnyt Vesa-Matti Loiri sekä hittejä takova Antti Tuisku.

Warner Music Finlandin toiminnoista vastaa pitkän linjan konkarit ja kotimaisen tuotannon päällikkönä toimii Idols-ohjelman tuomarinakin tuttu Asko Kallonen. Määrätietoinen työ näkyy myös menestyksenä markkinoilla, sillä yhtiö on tiukasta kilpailutilanteesta huolimatta noussut monta kertaa Suomen markkinajohtajaksi.