Select Page

Suomalaisartistien keikkaelämä ei ole glamouria ja ruusuilla tanssimista, vaikka moni saattaa niin kuvitella. Lyhyenkin esiintymisen taustalla on satoja tunteja töitä, kun artisti ja yhtye ovat harjoitelleet esiintymisen viimeisen päälle.

Tutustumme tässä artikkelissa tarkemmin, miltä keikkaelämä näyttää ja mitä liikkuva työ pitää sisällään.

Kilometrejä kertyy mittariin

Harva tulee ajatelleeksi, kuinka paljon kotimaisille artisteille kertyy kilometrejä. Suomi on pinta-alallisesti suuri maa ja näin ollen kilometrejä kertyy auton mittariin lähes huomaamatta. Ei ole mitenkään harvinaista, että suosituimmat laulajat ajavat vuodessa yli 100 000 kilometriä. Näin voi käydä helposti, jos artisti asuu itse pohjoisemmassa Suomessa ja tekee paljon keikkaa pääkaupunkiseudulla. Kotimaan maantiet tulevat siis tutuksi, kun artisti yhtyeineen ajaa ensin kotoa keikkapaikalle ja sieltä takaisin kotiin – tai parhaassa tapauksessa majoittuvat joko keikkabussissa tai hotellissa päästäkseen seuraavaan paikkaan. Kotona vietetty aika jääkin erityisesti suosituimmilla artisteille vähäiseksi, sillä työ on erittäin liikkuvaa.

Koska artistit viettävät tiiviisti aikaa yhtyeen kanssa tien päällä, on erityisesti kahteen asiaan kiinnitettävä huomiota – kemioiden kohtaamiseen ja ergonomiaan. On todella tärkeää, että kokoonpano tulee toimeen keskenään ja voi viettää yhdessä pidempiäkin aikoja. Hyvällä ryhmähengellä varmistetaan, että kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja tekevät parhaimpansa tarjotakseen kuuntelijalle parhaimman mahdollisimman keikkaelämyksen taatakseen, että katsojalle jää hyvä mieli ja hän tulee toistekin takaisin. Tällä tavalla artistit saavat varmistettua työnsä myös tulevaisuudessa.

Kuten aiemmin mainitsimme, myös ergonomian merkitys pidempiä matkoja reissatessa on erittäin suuri. Muusikot ja laulajat tekevät fyysistä työtä, jonka edellytyksenä on, että keho on fyysisesti hyvässä kunnossa. Pitkät matkat auton ratissa tai istuminen epämiellyttävillä penkeillä voi vahingoittaa vartaloa pahasti, jos se joutuu fyysisesti kuormitetuksi. Näin ollen on tärkeää, että penkkien säätöihin ja istuma-asentoihin kiinnitetään huomiota. Lisäksi ajoneuvon turvallisuuden huomioiminen on tärkeää, sillä etenkin yöaikaan ajaessa onnettomuusriski on suuri ja näin ollen saa minimoitua kaikki mahdolliset riskit ennalta arvaamattomissa tilanteissa.

Laulajilla on erikoiset työajat

Artistien työ on keikkaluontoista, joten hän ei itse voi päättää työaikojansa, vaan ne määräytyvät keikan ostaneen tahon puolelta. Esiintymiset sijoittuvat useimmiten ilta-aikaan, jolloin kuuntelijat kerääntyvät yökerhoihin, keikkapaikalle tai konserttisaleihin. Keikat ovat useimmiten viikonloppuisin, erityisesti kesäfestareilla, joten lauantain vapaapäivistä voi lähinnä vain haaveilla. Tällainen elämänrytmi tuottaakin haasteita erityisesti perheellisille artisteille, sillä lasten tai puolison kanssa ei välttämättä ole paljoakaan yhteistä aikaa etenkään tiiviin keikkaputken aikana.

Pitkän työpäivän jälkeen on vielä useimmiten matkaa takaisin kotiin – ja matkaa saattaa pidentää erilaiset ruoka- ja kahvitauot. Suomalaisartistit ovatkin tuttu näky huoltoasemilla ja pikaruokaravintoloissa työskenteleville työntekijöille viikonloppuyönä, jolloin he nauttivat yhtyeensä kanssa huikopalaa tien päällä raskaan esiintymisen jälkeen.

Kuuntelijoiden määrää on vaikeaa arvioida

Kiertuetta julkaistaessa on haastavaa arvioida, kuinka paljon kullekin keikalle tulee yleisöä. Jos lippuja ei ole jo ennakkoon ollut myynnissä, voi artistin olla mahdotonta sanoa, onko keikalla 50 vai 500 kuuntelijaa. Näin ollen esiintymisten välillä saattaa olla paljonkin eroa tunnelmassa ja katsojamäärässä, sillä mitä enemmän paikalle on kerääntynyt ihmisiä, sitä helpompaa on nostattaa tunnelma kattoon.

Toisinaan voi käydä myös niin, että kiertueesta tulee pannukakku. Ei ole lainkaan harvinaista, että keikka saatetaan perua lyhyelläkin varoitusajalla, koska katsojia ei ole tullut tarpeeksi. Tällaisiinkin tilanteisiin on hyvä varautua henkisesti niin katsojana kuin artistina ja suhtautua keikkojen peruuntumiseen normaalisti, sillä niin käy joskus suosituimmillekin artisteille.